Вебінар. Як запустити LMS, щоб не було соромно: можливості та етапи впровадження Learning Management System

Спікер: В’ячеслав Дьомін, LMS-консультант SMART business

 

Навчання співробітників – це невід’ємна частина розвитку сучасної компанії. Поглиблюючи професійні знання співробітників та роблячи їх більш зануреними у робоче життя – компанія позитивно впливає на продуктивність бізнесу. Саме тому багато компаній задумуються про автоматизацію навчання персоналу за допомогою Learning Management System (LMS).

Під час вебінару В’ячеслав Дьомін розповів, що таке LMS, які головні функції та етапи впровадження системи.

 

З чого почати

LMS – найкращий спосіб систематизувати і вибудувати внутрішній і зовнішній процес навчання персоналу. Проте неможливо автоматизувати те, що не має структури – спочатку необхідно продумати процес і лише потім впроваджувати систему. Деякі компанії починають використовувати LMS, просто слідуючи ринковим трендам. За такого сценарію система навряд чи принесе результати.

Компанії повинні дивитися на свої стратегічні цілі задля того, щоб зрозуміти, яким чином LMS допоможе їх досягти.

 

Як LMS допомагає бізнесу

LMS є чудовим методом навчання зовнішніх клієнтів і партнерів. Компанії, котрі делегують частину задач партнерам, можуть легко проконтролювати рівень наданого сервісу.

Використовуючи LMS, HR-відділ може автоматизувати рутинні процеси, пов’язані з організацією навчання. Звітність, сповіщення, нагадування і ряд інших процесів можуть бути автоматизовані.

LMS дозволяє упакувати навчальний матеріал, донести його до цільової аудиторії і простежити за прогресом кожного співробітника. В системі можна побачити успішність співробітника і зрозуміти, чи добре він засвоїв матеріал, наскільки він дисциплінований і вмотивований на проходження наступних курсів.

 

Коли LMS ефективна

Компанії з унікальними технологіями і процесами можуть швидко навчити співробітників даним процесам. Якщо офіси компанії розкидані територіально, система дистанційного навчання дозволяє співробітникам отримувати однакові знання незалежно від місця і часу.

Для компаній з великою плинністю персоналу LMS є одним з кращих інструментів навчання. Воно відбувається швидко, є уніфікованим для кожного співробітника та не потребує великих затрат ресурсів компанії. 

 

Базові складові LMS і етапи імплементації

При впровадженні LMS насамперед треба визначити цільові групи та перелік важливих для них курсів.

Наступний крок – напрацювання контенту. Від якості контенту залежить ефективність роботи системи. Контент повинен створюватися в форматі, зручному для кінцевого користувача (відео, аудіо, текстові навчання). Після старту системи її потрібно постійно підтримувати та оновлювати, щоби LMS не перетворилась у смітник застарілої інформації.

 

Декілька міфів про LMS

    • Багато хто вважає, що LMS економить бюджет на навчання, але це не зовсім вірно. Інвестицію в LMS краще розглядати як старт-ап – чим більше компанія інвестує в систему, тим швидше вона отримає вигоду і результат. Хоча, у довгостроковій перспективі система з актуальним контентом заощадить гроші компанії, в неї відпаде необхідність купувати дорогі тренінги, а HR-персонал не витрачає час на навчання кожного нового співробітника особисто.
    • Необхідно розуміти, що співробітники використовують LMS тільки тоді, коли курси задовільнять їх потреби. Тому на початкових етапах впровадження необхідно покривати потреби бізнесу, і тільки потім створювати курси для особистого розвитку співробітників.
    • Якщо компанія займалась навчанням співробітників і раніше, це не означає, що навчальні матеріали згодяться для LMS в їх первісному вигляді. Найчастіше рекомендується переглядати презентації, проводити аудит і спілкуватися з експертами.
    • Для якісної підтримки LMS недостатньо одного фахівця. Великі компанії, які інвестують в навчання персоналу, створюють спеціальні підрозділи, котрі займаються виключно навчанням і підтримкою системи.

 

Підсумки

LMS є чудовим методом навчання зовнішніх клієнтів і партнерів. Компанії, котрі делегують частину задач партнерам, можуть легко проконтролювати рівень наданого сервісу.